Renoveren en ingrijpende energetische renovatie
Duurzame renovatie
U kan uw verbouwing in 1 KEER laten uitvoeren of u kan het STAP VOOR STAP laten doen.
Een traject op eigen tempo, naar budget en mogelijkheden.
U gooit niet graag uw geld weg met energie te verliezen door ramen, deuren, muren, daken en vloeren? Isoleer! Gaat u besparen op verwarming, waterverbruik en elektriciteit? U wenst onafhankelijk te zijn van het buitenland tijdens conflicten. Start dan met groen en energiebesparend renoveren. Het streefdoel is om ons hele energievoorziening te halen uit volledig hernieuwbare energie, goed voor mens en milieu. Elk huis in Europa zou tegen 2050 beschikken over een EPC A. Men zoekt wegen om dit te realiseren. Voorlopig is er renovatieverplichting tot label D binnen de 5 jaar na aankoop van een woning en daar stopt het. Een stap voor stap plan is een plan met een lange termijn visie waarin u de fases van uw verbouwing op elkaar afstemt. U verwarmt en ventileert uw woning op de juiste energiezuinige manier en uw huis wordt zoveel mooier met uw nieuwe geïsoleerde dak, muren en interieur. Idd. Het
WAUW effect!
Stap 1. Spreek een bouwcoördinator aan. Renoveren kan zonder en met stedenbouwkundige vergunning. Dat hangt van de aard der werken af.
Win advies in bij een adviseur van het Woonloket van uw gemeente. Hij/zij informeert u aan de hand van de huidige situatie van uw woning wat de aanbevolen energetische ingrepen zijn voor renovatie en welke premies u daarbij kunt aanvragen (overheid-fluvius...)
Een EPC laten opstellen is altijd aan te bevelen, want u krijgt een overzicht van de huidige energetische situatie van uw woning met meteen verschillende mogelijke oplossingen om te renoveren tot een energie-efficiënte woning die tegemoetkomt aan de wettelijke eisen van de toekomst.
Met goede luchtdichtheid van de gebouwschil is een gecontroleerde ventilatie nodig. Een warmtepomp is stuurbaar, efficiënt en onderdeel van stap voor stap renovatie! Vooral omdat de overheid gas uit faseert en daardoor gas duurder maakt.
Een energetische renovatie voert men als volgt uit: Gebouwschilisolatie-technieken-afwerking.
Start met een goede gebouwschilisolatie. Dwz een geïsoleerd dak en laat goede isolerende ramen en deuren plaatsen met hoog rendement beglazing. Ug-waarde 1,0 of 0,8 of drievoudige beglazing 0,6. Dat merk je meteen aan je energiefactuur. Maak een afspraak in het woonkantoor van je gemeente voor persoonlijk renovatieadvies van je woning. Dan heb je al een stap voor stap zicht op de nodige werken en wanneer je al dan niet een bouwaanvraag of vergunning moet indienen. Wel bij een nieuw raam in de gevel omdat het een steunmuur betreft in verband met de stabiliteit van je woning bvb. of omdat het het straatzicht veranderd. Let op bij renovatie voor een verhoogd KI. Je kan bij het woonloket ook een afspraak maken voor een gesprek over de MijnVerbouwPremie waar je recht op hebt.
Een goed geïsoleerd waterdicht dak met onderdak is een voorwaarde voor plaatsing van zonnepanelen, ook de oriëntatie, schaduw van bomen speelt een rol. Bij dakrenovatie dien je rekening te houden met de afmetingen van de volgende stappen in het renovatieproces. Als je in de toekomst van plan bent verder doorgedreven energetisch te renoveren, zal daar indien nodig volgens EPB, misschien extra buitenschil isolatie aan te pas komen. Hou daar nu al rekening mee bij plaatsen van een nieuw dak. De aansluiting op dikkere muren door buitenschilisolatie en de ruimte voor nieuwe ramen en deuren zal immers veranderen. Voorzie op plan dat het goed op elkaar aansluit. Koudebruggen zijn ook een aandachtspunt.
Goede isolatie met hoog rendement beglazing zorgt voor luchtdichtheid. Je installeert een ventilatiesysteem. Ook met ventilatieroosters in nieuwe ramen kan je een premie aanvragen.
Stap 2. Bij een verder doorgedreven isolatie kan je de huidige verouderde gas- en mazoutinstallatie of houtkachel vervangen door een warmtepomp. Of misschien ligt er een warmtenet in je straat?
De warmtepomp voor verwarming is onderhoudsvriendelijk, comfortabel en duurzaam, is rendabel in combinatie met goede isolatie en elektriciteitsopwekking door pv-panelen, haalt een optimaal rendement! Aanbevolen in combinatie met lage temperatuur vloer/muurverwarming De warmtepompboiler zorgt tegelijk voor je sanitair warm water en koeling in de zomer.
Vanaf maart 2023 verdubbelt Vlaanderen de premie voor warmtepompboilers. Deze zijn energie-efficiënt en ze kunnen in combinatie met zonnepanelen fungeren als thuisbatterij voor sanitair warm water.
Een warmte- en renovatieplan voer je uit met een specialist.
Beperk warmteverliezen door isolatie van dak, vloeren en plaats hoog rendement beglazing.
Gecontroleerde ventilatie met systeem D of C zorgt voor een gezond binnenklimaat en werkt vochtwerend, ververst de binnen lucht en voorkomt schimmelvorming, condensatie en geur.
Efficiënte en zuinige verwarming kan met vloerverwarming of met radiatoren.
Een gecertificeerde EPB professional adviseert op maat.
Uw renovatie voeren we uit met oog voor schoonheid, degelijkheid en detaillering.
De ingrijpende energetische renovatie
IER. Architect en bouwaanvraag verplicht bij de stedenbouwkundige dienst van uw gemeente.
Als aannemer verbouwingen werken we met vakmensen en kwalificaties. Werken met een kwaliteitsmaterialen en erkende vakmannen zijn misschien duurder, maar de degelijkheid ervan loont op lange termijn.
Voor nieuwbouwwoningen en ingrijpende energetische renovaties met een bouwaanvraag of melding is een ventilatieverslaggever verplicht.
De architect, EPB-verslaggever of installateur zal een ventilatie voorontwerp met u opstellen. Ook de stabiliteitsingenieur is onmisbaar bij uw bouwproject. Hij berekent de technische haalbaarheid en kostprijs van de draagstructuur en fundering aan de hand van het architectenplan. De aannemer baseert zich op deze uitvoeringsrichtlijnen.
Bij structurele verbouwingen en nieuwbouw ontwerpt de architect een architectenplan samen met u en en de aannemer en dient het bouwdossier met bouwplan in bij de gemeentelijke diensten. Bij goedkeuring daarvan kunnen de werken starten. Aannemers baseren zich op dit bouwplan.
- Bo Huis werkt met een bouwcoördinatie overeenkomst.
Het is een wettelijke overeenkomst tussen de bouwheer en de bouwcoördinator. Na kennismaking en wat veldwerk tussen de bouwheer en de bouwcoördinator, geeft de bouwheer de opdracht aan Bo Huis om de overeengekomen renovatie uit te werken, te realiseren. Na ondertekening van beide partijen, kunnen de werken starten. De offertes worden aangevraagd. Deze worden bekeken door de bouwcoördinator en de bouwheer ontvangt een raming of gedetailleerde offerte van de door de bouwcoördinator geselecteerde aannemers. De bouwcoördinatie overeenkomst is bedoeld om beiden, zowel bouwheer als de coördinator te beschermen. Daarin staat een raming van de prijs voor de werken en ook oa. dat het toegestaan is prijsstijgingen door te rekenen aan de eindklant. Zelf indien een vaste prijs is overeengekomen. Dat is de correctie coëfficiënt. Dwz. dat als de prijzen voor ons stijgen, we dit doorreken aan de klant. Prijswijzigingen zijn niet aangenaam maar doen zich voor op alle materialen in de bouwsector. Voorzie extra budget voor uw werken.
Architect, stabiliteitsingenieur, studiebureau en aannemers zijn 10 jaar aansprakelijk na oplevering voor de gesloten ruwbouw van de woning, als een stedenbouwkundige vergunning verplicht is voor de nieuwbouw en bij renovatiewerken van een eengezinswoning of appartement bestemd als woning/residentieel.
- De aannemers moeten als contractant elk een wettelijk verplichte 10-jarige aansprakelijkheidsverzekering kunnen voorleggen. BA 10 moet verzekerd zijn en bij een verkoopacte van een pand dient het attest zelfs toegevoegd te worden.
- Bo Huis sluit een polis BA uitbating af. Soms zijn wij enkel bemiddelaar en geen contractant. De opdrachtgever sluit een overeenkomst meestal rechtstreeks af met de aannemer. Bo Huis treedt op als bemiddelaar tussen de bouwheer en de aannemer die het werk uitvoert.
- De opdrachtgever sluit zelf bij structurele werken een ABR verzekering af. Dat staat zo in de juridische coördinatieovereenkomst van Bo Huis. Bij vervangen van een kraan is dit niet nodig.
Bij de binnenhuisarchitect kan u een 3D render bestellen. Dit geeft een vrij goed beeld van hoe uw interieur eruit zal zien na de verbouwing. Een binnenhuisarchitect kan plannen opstellen voor verbouwingen binnen je huis. Voor de technieken bij energetische renovaties werken zij samen met technische spécialisten, bij breekwerken en slopen van binnenmuren komt de stabiliteitsingenieur erbij kijken. Je kan een interieurarchitect vragen voor indeling van je ruimtes, meubels, ingebouwde kasten en materiaalkeuzes.
Ook de architect kan een 3D beeld ontwerpen voor jou, zodat je een idee hebt hoe uw huis eruit zal zien. Je kan voor de werken concreet aanvangen, in sommige gevallen nog aanpassingen laten aanbrengen in het plan, maar altijd eerst in overleg met de architect.
Esthetische en praktische renovatie
Je kan je leefomgeving zowel HIGH END als STANDAARD upgraden!
Ontdek bij ons de meest kwalitatieve, uiterst degelijk geplaatste en prachtige BASIS, COMFORT en LUXE afwerking!
Contacteer ons voor de installatie van
- Een nieuwe frisse badkamer & mooie afwerking en verzorgde renovatie op maat.
- Een praktische keuken met keukeneiland. Nieuwe vloer met isolatie.
- Warmtepompen (geothermie, lucht-water, lucht-lucht airco heater, hybride systeem), ventilatiesystemen, PV-panelen op zon energie, warmtepompboiler voor uw sanitair warm water, lage temperatuur vloerverwarming, sanitair, kraanwerk, vervanging gasinstallaties, boilers, vernieuwende technologieën, isolatie, nieuwe ramen met HR ++beglazing, schilderwerken...